Pagina principală

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Articole de calitate
Conținut recomandat

Confessions on a Dance Floor este al zecelea album de studio al Madonnei, lansat pe 15 noiembrie 2005 de Warner Bros. Records. Acesta a avut compoziții complet diferite față de albumul anterior al interpretei, American Life (2003), fiind influențat de muzica disco a anilor 70 și 80, precum și de muzica de club modernă. Inițial, Mirwais Ahmadzai fusese ales ca producător principal, înregistrând chiar două piese pentru album, însă Madonna a simțit că această colaborare nu mai mergea în direcția dorită de ea, aranjând să compună și să înregistreze cu Stuart Price. Albumul a fost în mare înregistrat la studioul de acasă a lui Price, interpreta petrecând acolo majoritatea timpului.

Muzical, albumul este structurat precum setul de piese al unui DJ. Cântecele sunt aranjate și mixate în așa fel încât sunt redate continuu, fără întreruperi. Titlul provine de la faptul că piesele de la incipitul albumului sunt vesele și „ușurele”, progresând treptat la melodii mai serioase, cu versuri descriind experiențe și sentimente personale. Înregistrarea a fost influențată de muzica altor artiști, precum ABBA, Donna Summer, Pet Shop Boys, Bee Gees și Depeche Mode, precum și referiri la unele creații anterioare ale interpretei. Una dintre piese, „Isaac”, a fost criticată de unii rabini israeliți, crezând că se referă la Isaac Lurier, un discipol al religiei iudaice din secolul XVI, însă Madonna a dezmințit acuzațiile, susținând că piesa este despre Yitzhak Sinwani, a cărei voce apare în înregistrare.

Criticii au lăudat albumul, numindu-l o întoarcere la rădăcini pentru Madonna, fiind cel mai aclamat album al acesteia de la Ray of Light (1998). Specialiștii au apreciat faptul că interpreta a ales să se inspire din muzica dance a muzicienilor care au influențat-o, precum și compozițiile lui Price, unii critici chiar oferindu-i lui tot creditul pentru album. După lansare, albumul a debutat pe locul întâi în majoritatea țărilor; a devenit al șaselea album al Madonnei clasat pe prima poziție în Billboard 200 și al nouălea în Regatul Unit. Vânzările albumului pe mapamond depășesc 12 milioane de exemplare. Confessions on a Dance Floor a primit un premiu Grammy pentru „Cel mai bun album dance/electronic” în 2007 și numeroase alte premii și nominalizări pe parcursul anului 2006. Turneul care a promovat albumul, Confessions Tour, a devenit, la acea vreme, turneul cu cele mai mari încasări pentru o artistă.

Știați că?
Știați că?
Știri
Știri
Ziua de astăzi în istorie
Ziua de astăzi în istorie
4 mai:
Margaret Thatcher

Alte aniversări: 3 mai4 mai5 mai

Comunitate
Comunitate

Sunteți pentru prima dată la Wikipedia? Începeți de aici.