Pagina principală

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Bun venit la Wikipedia,

enciclopedia liberă la care poate contribui oricine.
453.118 de articole în limba română

Ajutor:Căutare

  Geografie
  Istorie
  Matematică
  Astronomie

  Oameni
  Politică
  Societate
  Economie

 Știință  
 Tehnologie  
 Informatică  
 Alte portaluri  

Introduceți titlul articolului:

 AjutorCum mă înregistrezCum modific o paginăÎntrebări frecvente | CafeneaCartea de oaspețiAmbasadă / EmbassyDonații | CăutareIndexCategorii

Conținut recomandat

Formula 1, abreviat F1, este clasa superioară în cursele auto cu monoposturi, definită de Federația Internațională de Automobilism (FIA), organul conducător al sporturilor cu motor. Cuvântul "Formula" din denumire se referă la un set de reguli cărora toți participanții și vehiculele trebuie să se conformeze. Sezonul Campionatului Mondial de F1 constă dintr-o serie de curse, cunoscute ca Mari Premii (Grands Prix), ce se desfășoară pe circuite speciale, sau în unele cazuri pe străzi închise ale orașelor. Cel mai cunoscut Mare Premiu este Marele Premiu al Principatului Monaco, din Monte Carlo. Rezultatele tuturor curselor sunt combinate pentru a determina doi campioni anuali, campionul la piloți și campionul la constructori.

Primul Mare Premiu al Campionatului Mondial s-a ținut în 1950 la Silverstone; de atunci, 76 de circuite au mai găzduit Mari Premii. Mai multe circuite cum ar fi Nürburgring, au găzduit Mari Premii utilizând diferite configurații. Prima cursă la Nürburgring a folosit configurația de 22,835 km, dar îngrijorările legate de siguranță au rezultat ca Marile Premii recente să folosească un circuit mai scurt, dar mai sigur. În primii ani ai campionatului de Formula 1, circuitele se aflau predominant în Europa. Pe măsură ce sportul și-a extins aria de practicare, s-au înmulțit și circuitele în întreaga lume. Extinderea în Asia și America este un fenomen mai recent. Din cele 22 de circuite care au găzduit Mari Premii în 2012, aproape jumătate nu au existat pe calendarul F1 înainte de 1999.

Circuitul Monza a găzduit cele mai multe Mari Premii; unicul sezon în care cursa nu s-a ținut pe el, a fost în 1980, când Marele Premiu al Italiei s-a desfășurat pe Autodromo Enzo e Dino Ferrari. Autodromul Soci a devenit al 70-lea circuit care găzduiește un Mare Premiu, când pe el s-a ținut Marele Premiu al Rusiei în 2014. Cel mai lung circuit ce a găzduit un Mare Premiu este Circuitul Pescara, care a fost gazdă la Marele Premiu al Pescarei din 1957. Pe lungimea de 25,800 km a circuitului din Pescara, Italia, se ținea anual cursa Coppa Acerbo. În 1957, el a fost inclus ca parte a Campionatului Mondial de F1, cursă pe care Stirling Moss a câștigat-o.

Așa cum multe circuite au găzduit Mari Premii utilizând diferite configurații, în tabelul de mai jos este prezentată cea mai recentă configurație.


Conținutul recomandat se schimbă la fiecare 10 secunde. Dacă totuși când reîncărcați pagina vedeți mereu același articol, vă rugăm să apăsați aici.

Știați că...?

Știri

Wikiștiri are nevoie de ajutor

Ziua de astăzi în istorie

20 mai:
Harta Lumii de Ortelius

Alte aniversări: 19 mai20 mai21 mai

Comunitate

Sunteți pentru prima dată la Wikipedia? Începeți de aici.

Alte limbi

Wikipedia este o enciclopedie liberă și multilingvă. Proiectul în limba română a prins viață la 15 iulie 2003, și în prezent are 453.118 de articole. Mai jos găsiți alte versiuni ale Wikipediei:

Alte proiecte
Wikipedia este unul din proiectele cu conținut liber și gratuit coordonate de Fundația Wikimedia, din care fac parte și:
Wikisursă
Bibliotecă liberă
Wikționar
Dicționar liber
Wikivoyage
Ghiduri de călătorie libere
Wikicitat
Citate și proverbe
Wikimanuale
Manuale și ghiduri libere
Wikiștiri
Sursă de știri
Wikidata
Bază de date cu informații
Commons
Resurse media partajate
Meta-Wiki
Coordonarea tuturor proiectelor
MediaWiki
Software-ul pe care rulează proiectele
Wikispecii
Director de specii
Wikiversitate
Cursuri pentru studenți

Contact       Info       Presă       Wikipediști       Lista de Wikipedii