Articole de calitate
Conținut recomandat
Discografia lui Lily Allen prezintă cronologic aparițiile discografice ale cântăreței Lily Allen. Cântăreața a scos trei albume de studio, două discuri EP, douăzeci de discuri single pe plan independent și douăzeci de videoclipuri. Lily abordează o gamă largă de genuri muzicale ca pop, ska, electropop și R&B.

S-a făcut cunoscută prin intermediul contului de MySpace, pe care încărca părți de melodii în 2005. Creșterea în popularitate a dus la semnarea unui contract cu Regal Recordings. În prima parte a anului 2006 au început înregistrările pentru primul album de studio al interpretei, iar discul său single de debut, intitulat „Smile” a câștigat prima poziție în prestigiosul clasament UK Singles Chart și a rămas acolo timp de două săptămâni.. Primul său album, Alright, Still, lansat în 2006, i-a adus lui Allen nominalizări în cadrul premiilor Grammy, BRIT Awards sau MTV Video Music Awards. Discul Alright, Still a fost comercializat la nivel internațional în peste 2,600,000 exemplare. Albumul a fost certificat cu triplu disc de platină în Regatul Unit, și aur în Statele Unite. A fost nominalizat la categoria Cel mai bun album de muzică alternativă la cea de-a cincizecea gală a premiilor Grammy. Discurile single ce l-au urmat—„LDN”, „Littlest Things” și "Alfie”—nu s-au bucurat de același succes, deși s-au vândut bine; poziția maximă în UK Singles Chart pentru „LDN” fiind a șasea.

Cel de-al doilea album de studio al interpretei, intitulat It's Not Me, It's You (2007), a fost apreciat de critica de specialitate din Regatul Unit, iar succesul comercial al discului nu a întârziat să apară. Acesta anunța schimbarea stilului artistei spre cel electropop, înlocuind astfel influențele ska și reggae ale primului. Albumul a debutat pe prima poziție în UK Albums Chart, clasamentul australian ARIA și Canadian Albums Chart. Discurile single lansate, precum „The Fear” sau „Fuck You” s-au bucurat de succes în clasamentele din Europa. „Fear” a debutat pe locul întâi în UK Singles Chart, unde a rămas timp de patru săptămâni. „Not Fair” s-a clasat și el în primele zece cântece din Regatul Unit, iar „Fuck You” a fost al treilea cântec al ei care a intrat în Billboard Hot 100, poziția maximă atinsă de melodie în clasament fiind a șaizeci și opta. Alte cântece notabile sunt „22” și mai recentul „Who'd Have Known”. Primul extended play, F.U.E.P., a fost lansat pe iTunes în martie 2009 și al doilea album, Paris Live Session, în luna noiembrie a aceluiași an.

În mai 2014, după o pauză de cinci ani din cariera muzicală, a lansat al treilea ei album, Sheezus, care cuprinde piese dintr-o varietate mare de genuri, precum L8 CMMR (bubblegum pop) și Hard out Here (synthpop). A debutat pe prima poziție în UK Albums Chart, fiind al doilea album al lui Allen care reușește această performanță în Regatul Unit și a intrat în top cinci în Australian Albums Chart și Irish Albums Chart. A ajuns pe poziția a douăsprezecea în Billboard 200. Primul single de pe album, „Hard out Here”, a fost lansat la 17 noiembrie 2013 și a ajuns pe locul al nouălea în UK Singles Chart, Allen având două single-uri simultan în top 10, alături de „Somewhere Only We Know”, care a ocupat prima poziție timp de trei săptămâni. Al doilea single, „Air Balloon”, a fost lansat la 20 ianuarie 2014, și a ajuns pe poziția a șaptea în UK Singles Chart.

Știați că?
Știați că?
Știri
Știri
Ziua de astăzi în istorie
Ziua de astăzi în istorie
28 martie:
James Callaghan

Alte aniversări: 27 martie28 martie29 martie

Comunitate
Comunitate

Sunteți pentru prima dată la Wikipedia? Începeți de aici.


Limbă